14 ting, der påvirker din tatoveringsfjernelse

Har du nogensinde overvejet at få fjernet din gamle, falmede tatovering? Ja – men du ved bare ikke nok om tatoveringsfjernelse? Det er ok. Ink Lovers giver dig lige et lyn-kursus i tatoveringsfjernelse, og de elementer, der spiller ind, hvis du skal under laseren. 

Tatoveringer betyder mange gange meget for dem, der bærer dem. Det kan være en holdning/mening, et minde om en person eller et punkt i deres liv – eller kan det ‘bare’ være et stykke flot kunst.

En tatovering kan være en impulsiv beslutning. Mange tatovører har bøger med forskellige designs, som kunder kan vælge mellem. Det er mange gange denne type tatovering, en person går hen og fortryder senere i livet.

Eks-kærestens navn, tatoverings-trends og impulsive beslutninger, nogle gange taget i fuldskab, giver mange gange en god historie. Men når man flere år senere vil af med tatoveringen, kan det ikke gå hurtigt nok med at få den fjernet.

Sikker tatoveringsfjernelse er mange gange en langvarig process, men ikke en umulig en. Vi har samlet 14 nøglefaktorer, der påvirker resultatet for tatoveringsfjernelse. Så går du med tanker om at få en uønsket tatovering fjernet, så læs videre her:

 

1) Hudfarve / hudtype

Det er meningen at tatoveringer skal være permanente. Blækket bliver trykket ned i andet hudlag – også kaldet dermis eller læderhuden. Her er blækket beskyttet, og vil ikke blive slidt af, da selv små sår ikke når ned i læderhuden, men for det meste kun slider på øverste hudlag (epidermis).

For at fjerne en tatovering, ‘skyder’ en laser så igennem epidermis med minimal skade, og ned i dermis, hvor blækket befinder sig. Hudfarven kan påvirke, hvor lang tid det tager at fjerne en tatovering, da der skal bruges mindre laserstyrke, hvis en kunde har medium til meget mørk hud.

Laseren kan ved bestemte bølgelængder ramme melaninen i huden og forårsage en lysning (hypopigmentering) af huden. De fleste gange dette sker, er det enten ved personer med mørkere hud, eller personer der har været udsat for sol, to uger inden behandlingen.

Her ses at melanin er mere udsat ved lavere bølgelængder, men det er meget individuelt, hvordan en tatovering reagerer. Derfor vil det altid være en vurdering af flere faktorer om hvilken bølgelængde, der skal bruges, når netop din uønskede tatovering skal behandles.

1hudfarve-melanin

Hvis der er en chance/mistanke for at der vil opstå hyper/hypopigmentering, kan der behandles på et lille område af tatoveringen, og derefter se resultatet efter 2 uger.

 

2) Blækkets kvalitet/type

Tatoveringer er ikke bare unikke i deres design. De er også unikke i deres sammensætning. Det betyder at hver tatovering, selvom de måske har samme design, ikke har samme mængde blæk i dermis eller samme type blæk. Det er ikke som en printer, der kan producere ens tryk hver gang, men alle tatoveringer er helt unikke.

Sammensætningen af indholdsstoffer i blækket er også vidt forskelligt fra producent til producent, og der er desværre ikke nok kontrol med tattoo-blæk til at der kan laves en fast oversigt over, hvad de forskellige blæk typer reelt indeholder.

De mest normale blækmærker er blandt andet Intenze Ink, Eternal Ink, Kuro Sumi og Silverback Ink.

2blæktype

 

Der er tatoveringsblæk, der indeholder beryllium, som kan være meget svært for en laser at fjerne. Dette er dog sjælent, og forekommer mest ved amatør-tatoveringer, hvor det billigste blæk er brugt.

Visse blæktyper har også “beskidte” tungmetaller, der kan oxidere ved laserbehandling. Det betyder, at tatoveringen bliver mørkere af en laserbehandling, da blækket “ruster” i huden. Dette ses mest ved permanent makeup tatoveringer, som f. eks. øjenbryn. Det er dog ikke farligt, og det påvirker ikke, hvor mange behandlinger der skal bruges for at fjerne tatoveringen. Kun at den virkere mørkere efter de første 1-2 behandlinger.

 

3) Tatoveringens placering

Oftest er det tatoveringens placering på kroppen, der bestemmer, hvor hurtigt den bliver fjernet. Områder med meget blodcirkulation og mange lymfeknuder, som f.eks. ansigt, hals og øvre overkrop, er de nemmeste områder at arbejde med. Både øvre og nedre ryg er ligeledes områder med meget blod og lymfeknuder. Jo længere vi kommer ned på kroppen vi kommer, besværes behandlingen pga. hjertet har svært ved at få blod (hvide blodlegemer) ned til benene og tilbage til en lymfe, der kan hjælpe med at udskille blækpigmenterne.

Håndled kræver også af og til en eller to ekstra behandlinger.

 

3placement1

 

 

Ventetiden mellem behandlingerne er også påvirket af, hvor på kroppen tatoveringen sidder. Jo tættere på brystet og hjertet jo bedre. Hvis en tatovering er på brystet, vil der normalt kunne laves en behandling hver 6. uge, hvor standarden er hver 8. uge andre steder på kroppen. Er det under knæet, vil der til fordel kunne ventes op til 10-12 uger, da det går meget langsomt med heling så langt fra hjertet.

 

4) Tatovørens arbejde.

En tatovering kan deles op i to store kategorier. Amatør og professionel.

Med en amatør-tatovør er det muligt, at der ikke blev fyldt nok blæk i tatoveringen. Det gør det nemmere at få tatoveringen fjernet. Dog er der større mulighed for ardannelse, da en amatør-tatovør af og til ikke bruger nok vaseline, når tatoveringen bliver lavet, eller er for langsom og overarbejder huden. Ardannelsen er ikke altid synlig, men arvævet besværliggører laserbehandlingen.

4-tatovør

 

Har du fået lavet din tatovering hos en professionel tatovør er der, som oftest, meget mere blæk i selve tatoveringen, og det kræver i gennemsnit dobbelt så mange behandlinger at fjerne tatoveringen.

 

5) Størrelse på tatoveringen

Størrelsen på tatoveringen er også en stor faktor, når vi snakker tatoveringsfjernelse. Der er stor forskel på om det er et lille navn på brystet, der skal fjernes eller en hel arm.

5 størrelse

Ved mindre kompakte tatoveringer kan der bruges en kraftigere laserstyrke, som så også rammer dybere i huden, allerede fra første behandling. Hvor hele såkaldte sleeve-tatoveringer, skal starte ud med en mindre kraftig indstilling, kan der heller ikke behandles en hel arm af gangen. Et område som f. eks. indersiden af underarmen, eller ydersiden af overarmen, er normalt det største område, der kan tages i en behandling. Derefter kan der ventes to uger, og så kan de resterende områder behandles. Derfor en længere behandlingsprocess.

 

6) Tatoveringens alder

6 alder

En gammel tatovering har haft tid til at synke længere ned i huden, plus de hvide blodlegemer har haft masser af tid til at bearbejde blækpigmenterne. Derfor er en gammel tatovering mere “faded” og kræver færre behandlinger, hvis den skal helt fjernes.

 

7) Blækfarver

I modsætning til hvad de fleste tror, så er mørke farver faktisk de nemmeste at fjerne med en laser. Hvor sort er den allernemmeste at fjerne, hvis om det måske ikke umiddelbart er logisk for dig som kunde, der skal have fjernet en uønsket tatovering. Mange lasere har dog problemer med at fjerne grønne, blå gule og røde farver, men PicoSure-laseren, nyeste teknologi på markedet til tatoveringsfjernelse, har ingen problemer med at fjerne alle farver.

7 farver

 

PicoSure laseren bruger både 755nm og 532nm bølgelængder, der sammen har en meget bred vifte af muligheder for tatoveringsfjernelse.

Mere info om blækfarver og hvad de består af, kan læses her.

 

8) Tatoveringens dybde

8 dybden

Dette punkt hører sammen med punkt 4. Det er nemlig tatovøren, der bestemmer, hvor meget blæk der bliver brugt, og hvor dybt det bliver tatoveret ned i huden. Professionelle tatovører bruger mere blæk, som rammer dybere. Det kan være svært at se, men efter 2-3 behandlinger kan det vurderes, hvor meget blæk der faktisk er brugt i netop din tatovering, alt efter hvor meget blæk der er tilbage. Jo dybere blækket ligger, jo sværere er fjernelsen.

 

9) Immunforsvaret

Immunforsvaret er en vital del af en god tatoveringsfjernelse. Faktisk er det dit immunforsvar ,der gør alt arbejdet efter en laserbehandling. Vidste du det?

9 immunforsvar

Et sundt immunforsvar vil nemlig optage den ødelagte blæk ved brug af monocytter. Det er en del af de hvide blodceller, der kommer til området, som en respons til blækket, der er et fremmedlegeme for kroppen. Der omdanner monocytterne sig til makrofager, som “æder” de små pigmenter, som inden laserbehandlingen var for store til at optages. Derefter bliver blækket trukket igennem blodsystemet til den nærmeste lymfeknude. Efter lymfen vil størstedelen af blækket blive sendt til leveren og udskilt fra kroppen.

Smarter Every Day har lavet en super god video, der viser dette i detaljer. Se videoen her

 

10) Rygning

En undersøgelse fra Italien, med 400 testpersoner, fandt ud af at succesraten over 10 behandlinger var 70% lavere for dem der ryger! Ved 20 behandlinger var forskellen ‘kun’ 35%.

10 rygning

Så hvis du er meget seriøs omkring at få din tatovering fjernet, så er rygning en rigtig dum ide.

 

11) Sol

Det er ikke muligt at lave laserbehandling på solbrændt hud. Chancerne for at lave hyper/hypopigmentering er meget store, fordi laseren også kan ramme melaninen i huden. Derfor er effektiviteten også nedsat ved solbrændt og mørk hud, fordi melaninen også optager laserens stråler, og tager den energi fra skuddet, der skulle ramme blækket.

11 sol

 

Derfor skal direkte sol undgås mindst to uger inden og efter en laserbehandling. Er der chance for direkte sol eller lignende tæt på behandlingsdagen, er det vigtigt at bruge en høj faktor solcreme på det behandlede område for at undgå komplikationer.

 

12) Arvæv

Efter en tatovering er lavet, er det muligt at kroppen overproducerer kollagen i området ved tatoveringen. Det kan ende med arvæv, som muligvis ikke er synligt, fordi tatoveringen farver huden.

Det kan også være at tatovøren har brugt for lidt vaseline, arbejdet med for tør hud eller overarbejdet huden – det nævne øger chancerne for arvæv markant.

After 4 Profractional & steroid treatments GNa

Er der arvæv, så er det muligt, at der kræves flere behandlinger – end uden arvæv. Arvævet tager en betydelig del af laserens styrke, så selve strålen, der rammer blækket, er nedsat i styrke.

 

13) Coverups / dæk-tatoveringer

Hvis tatoveringen, der skal fjernes, er en cover up-tatovering betyder det, at der er mere blæk i huden, der skal fjernes. Derfor er det muligt, at der kræves flere behandlinger, for at opnå det ønskede resultat.

13 coverup

 

14) Type af laser

Der er mange forskellige lasere, der bliver brugt til tatoveringsfjernelse på det danske marked. Traditionelle Q-Switched nanosekund lasere er de mest normale, og bruger normalt 10-20 behandlinger, for at opnå et godt resultat. Med den nye PicoSure-laser, bruges der i gennemsnit 50% færre behandlinger.

Traditionelle lasere varmer blækket i huden, og måles i nanosekunder. Da PicoSure-laseren bruger picosekunder på at varme blækket, har man fundet ud af at blækket også bliver “slået” i stykker. Denne teknologi hedder PressureWave™. Det betyder at pigmenterne, efter en PicoSure-behandling, er meget mindre end med Q-Switched laseren, og derved optages langt bedre og hurtigere end ved brug af gamle lasere.

Du kan tjekke en sammenligning af de forskellige type lasere her.

14 type

 

Er du stadigvæk i tvivl eller har du spørgsmål, så tag fat i din lokale laseroperatør.