Kan ansigtstattoos fjernes?

‘Normalt’ er nok lige at skyde over målet, men hals- og ansigtstatoveringer er ret populære i dagens Danmark. Bevares, det er da set før, men næppe så mange, som har det lige nu. Mange bærer deres blæk med stolthed gennem hele livet, mens andre fortryder og ønsker at ændre dette permanente mærke. Men er det overhovedet muligt? 

Det korte svar er ja! Mennesker får hals- og ansigtstatoveringer af mange forskellige grunde. Nogle gange er det for at vise support til det lokale fodboldhold, eller måske en dedikation til en person eller en sag. Desværre er livet fuld af overraskelser, og selvom du er loyal over for den samme klub eller den samme person, ændrer du måske din personlige smag med tiden. Så hvor du før ville vise hele verden, at du var meget glad for din kæreste ved at have hendes navn på halsen, eller klubbens logo på kinden, passer det måske den dag i dag ikke ind i dit liv.

navn på hals

 

Plus der er samfundets reaktion. Klart – du ved, hvem du er under tatoveringerne, men den brede befolkning ser kun blækket. Det job, du altid har drømt om, kan være umuligt at få pga. regler omkring synlige tatoveringer. Mange diskoteker og barer lukker ikke personer med synlige tatoveringer ind, og specielt ikke hvis det er hals- eller ansigtstatoveringer. Der er også undersøgelser, der viser at personer med hals- og ansigtstatoveringer er mere udsat for chikane af politiet.

Generelt set betyder det, at en tatovering over kraven har negativ effekt for personen der bærer den, uanset uddannelse, social status, eller nuværende jobstilling.

Bryon Widner

 

I et ekstremt tilfælde om uønsket ansigtstatovering, kan tidligere Skin Head Bryon Widner nævnes. Hans ansigt og hals var næsten dækket helt til med racistiske tatoveringer. Da han stoppede med at have disse holdninger, mødte han stadigvæk modstand fra samfundet, og havde meget svært med at komme videre i sit liv. De fleste mennesker, han mødte, vidste jo ikke, at han IKKE havde de samme holdninger, som hans tatoveringer ellers tydeligt viste. Bryon fik hjælp til laserfjernelse af sine tatoveringer i ansigtet, og 200.000,- kroner, 16 måneder, og 25 laserbehandlinger senere kunne han endelig starte forfra med et tatoveringsfrit ansigt.

Så de gode nyheder er, at hals og ansigtstatoveringer kan fjernes med laser, men der er nogle detaljer, du skal have i tankerne. For eksempel er det mere smertefuldt at få fjernet tatoveringer på hals og ansigt. Det er derfor en god ide at bruge en bedøvelsescreme, som f. eks. Emla creme. Når der skal fjernes tatoveringer i ansigtet, skal de normale sikkerhedsbriller udskiftes med faste “solariebriller”, der sikrer dine øjne bedre. Er tatoveringen meget tæt på øjet, er det vigtigt at laseroperatøren er meget erfaren, da en stabil teknik er påkrævet.

Selv om der bliver taget forholdsregler, er der andre faktorer, der kan spille ind. Ved permanent makeup kan blækket, der er blevet brugt, nogle gange indeholde tungmetaller, der “ruster” ved laserbehandling. Det gør tatoveringen mørkere, og dette bliver ikke bedre før tatoveringen næsten er væk. Testbehandling på et lille område er anbefalet.

En stor positiv faktor mht. fjernelse af tatoveringer på hoved og hals, er den store mængde af lymfeknuder og blodcirkulation. Det betyder at chancen for meget hurtig fading af tatoveringen er forhøjet i disse områder, kontra resten af kroppen.

Så JA! Tatoveringer på hals og ansigt kan fjernes!