Tør du tage den billige løsning?

Der er rigtige mange risici og komplikationer ved tatoveringsfjernelse – når du ikke bliver behandlet med laser.

Selvom mange tatoveringer ser godt ud og har en meningsfuld årsag eller minde bag dem, er der mange, som ikke er gennemtænkte eller bare dårlig udførte. Heldigvis kan en laser fjerne uønskede tatoveringer uden store komplikationer.

Men på trods af at laserbehandling af tatoveringer er den hurtigste, sikreste og mest effektive metode til at slippe af med en tatovering, bruges desværre stadigvæk andre metoder. Desværre virker disse metoder ikke så godt, de kan være farlige og efterlade permanente ar eller give bivirkninger.

I dette indlæg prøver vi at oplyse dig om de mulige komplikationer ved tatoveringsfjernelse uden brug af laser – herunder invasiv indgreb (kirurgisk indgreb) og såkaldte “gør-det-selv”-tatoveringsfjernelse.

Dermabrasio tatoveringsfjernelse

Før lasermaskiner kunne fjerne tatoveringer, gjorde mennesker mange ekstreme ting for at blive blækfri. En af disse ekstreme teknikker er dermabrasion, som nogle mennesker stadig bruger den dag i dag i håb om, at få fjernet deres uønskede tatovering.

dermabrasio tool

Dermabrasio involverer slibning af huden ved hjælp af et slibeværktøj, såsom en stålbørste, diamantskive, steriliseret sandpapir, saltkrystaller eller andre lignende værktøjer. Proceduren kræver typisk en lokalbedøvende indsprøjtning, på grund af det høje niveau af smerte patienten utvivlsomt vil føle.

Hvis smerten og tanken om hudafskrabning ikke er nok til at skræmme dig, så kan dermabrasion også forårsage ardannelse, misfarvning, blødning og infektion. Det kan tage flere måneder at hele ordentligt, og måske ikke engang have den ønskede effekt.

Bivirkninger: smerter, svien, kløe, ødelagte porer, blå mærker, hævelse, skorpedannelse, misfarvning, blødning, infektion og permanent ardannelse.

Ekspertudtalelse:

“Dermabrasion er ikke den bedste løsning for tatoveringsfjernelse. Der er mange forskellige lasere, som anvendes til at fjerne tatoveringer. Kig efter en hudlæge, der har gode før- og efter-billeder, samt hvilken laser de bruger”

William Portuese (MD), plastikkirurg på Seattle Facial, Seattle.

førdermabrasioefterdermabrasio

 

 

Salabrasion tatoveringsfjernelse

Salabrasion er meget lig dermabrasion, men bruger vand og granuleret salt – sammen med et slibeværktøj. I stedet for ren og skær “brute force”, bruges saltvandet som slibemiddel. Efter en god omgang vådslibning af huden, påføres en antibiotikasalve og steril gaze-forbinding anvendes. Efter et par dage kan hele processen gentages igen. Derefter begynder det døde hud, fra det behandlede område, at falde af og trækker tilsyneladende tatoveringen med sig. Men, ligesom dermabrasion, kan denne metode være utroligt smertefuld, efterlade synlige ar og resultere i infektion. Der er ydermere en god chance for, at proceduren ikke vil gå dybt nok til at nå blækken fra tatoveringen. 

Bivirkninger: smerter, svien, grædende porer, kløe, blå mærker, hævelse, skorpedannelse, misfarvning, blødning, infektion og permanent ardannelse.

Ekspertudtalelse:

“Salabrasion er ikke en pålidelig metode til tatoveringsfjernelse. Der har en høj risiko for ardannelse, og spredning af blæk i kroppen kan forårsage problemer, udover allergi (hvis du er allergisk over for blæk). Der har aldrig været en bekræftet rapport af cancer i forbindelse med tatovering eller fjernelse af en tatovering. Jeg vil foreslå, at patienten opsøger laserbehandling, ideelt med PicoSure, for fjernelse af en uønsket tatovering. 

Phillip Bekhor (MBBS, FACD), Dermatolog ved Laser Dermatology, Melbourne.

salabrasion-tattoo-removal

 

Kirurgisk tatoveringsfjernelse

Hvis du troede, at dermabrasion og salabrasion var slemt, så kan det godt være, du ikke vil læse, hvad kirurgisk tatoveringsfjernelse indebærer. Specielt hvis du er sart. Ved denne procedure, fjerner kirurgen tatoveringen ved hjælp af en skalpel og lukker såret med sting.

Du læste rigtigt… Kirurgisk tatoveringsfjernelse indebærer indsprøjtninger med lokalbedøvelse, hvorefter tatoveringen bliver fjernet ved at skære et stykke hud af. 

Excision-Tattoo-removalsurgical-excision-tattoo-removal

 

Oven i det kan bivirkninger omfatte misfarvning af huden, infektion og hævet arvæv, som ikke viser sig før 3-6 måneder efter indgrebet og kan være permanent.

Bivirkninger: smerte, blå mærker, hævelse, misfarvning, infektion og permanent ardannelse.

Ekspertudtalelse:

“Kirurgisk tatoveringsfjernelse vil efterlade permanent ardannelse, og dermabrasio, vil for det meste efterlade ardannelse samt tab af pigmentering, som højest sandsynligt ikke kan genoprettes. Laserbehandling er forbedret dramatisk over de seneste år og er uden tvivl patientens bedste mulighed. “

Roy G. Geronemus (MD), Dermatologisk kirurg på Laser & Skin Surgery Center, New York.

 

 

Syre tatoveringsfjernelse

Du kan også bruge syre til at fjerne din tatovering , da det forårsager en reaktion og fjerner det øverste lag af huden. Faktisk kan du få en masse billige syre-kits på Ebay. Men mange sundhedsprofessionelle fraråder kraftigt denne metode på grund af de farlige ingredienser som syren består af. De mest almindelige syreprodukter omfatter:

  • TCA Peeling – TCA står for trichloreddikesyre og opløser det øverste hudlag. Den tid, hvor syren er på huden, afgør hvor mange lag hud, der bliver opløst. Dog vil alle TCA syreprodukter ikke nå dybt nok til at opløse huden med blækket i. Derfor vil huden være lysnet, og det vil virke som om tatoveringen er lysnet, hvor det faktisk kun er det øverste hudlag, uden blæk, der er opløst.
  • Glycolat syre-peeling – denne syre indeholder en blanding af mælkesyre, vinsyre, æblesyre og glykolsyre, og kan gennemføres derhjemme eller af en hudlæge. Løsningen er beregnet til at opløse huden, så din krop kan udskille blækket fra tatoveringen. Men det kommer ikke til roden af problemet, da det er en overfladisk behandling. Derfor er det ikke særlig effektivt, og kan resultere i smerte og/eller ardannelse.
  • Syre-indsprøjtninger – Til denne invasive behandling bruges en tatoverings-lignende nål fyldt med syre, der sprøjtes ind i patientens krop. Sårskorper fuld med tatoveringens farve opstår, og når de falder af, forsvinder blækken med dem. Men Dr. Jeannette Young, den ledende embedslæge i Queensland, Australien sagde: “Mit problem er, at vi har hørt om nogle alvorlige komplikationer på grund af det. Der har været patienter eller brugere, der har udviklet svære infektioner, samt der er også risiko for at ændre pigmentering i huden. “

syre removal

Bivirkninger: smerter, svien, grædende sår, kløe, blå mærker, hævelse, skorpedannelse, misfarvning, ardannelse, infektion og permanent ardannelse.

Ekspertudtalelse:

“Den bedste metode til tatoveringfjernelse er med lasermaskine. Kemiske peelinger og andre lignende indgreb trænger ikke dybt nok til at fjerne blæk fra tatoveringen, der ligger i et dybere lag i huden.

Michele S. Green (MD), New York Hudlæge

 

Tatoveringsfjernelses cremer

Udsigten til en “gør-det-selv”-behandling og smertefri creme, der vil fjerne din tatovering på næsten ingen tid, til næsten ingen penge, appellerer til de fleste mennesker, der gerne vil have fjernet en uønsket tatovering. Men udtrykket “Hvis det lyder for godt til at være sandt, så er det nok ikke sandt” gælder absolut her.

Disse cremer indeholder som regel kemikalier som hydrokinon, kojic-syre, alpha-arbutin og TCA, der er beregnet til at opløse tatoveringen fra din hud. Og de kan lysne din tatovering minimalt, men disse cremer kan IKKE nå dybt nok, til det lag af huden, hvor blækket er gemt, også kendt som læderhuden.

 

tattoocreme

 

Ud over at brænde og irritere huden, kan cremer også danne arvæv, masser af falske håb og en koste dig en god potion af din pengepung.

Bivirkninger smerter, svien, blå mærker, hævelse, kløe, skorpedannelse, misfarvning, infektion og permanent ardannelse.

Ekspertudtalelse:

“Du vil være bedst tjent med ikke at spilde dine penge på nogle af de annoncerede tatoveringsfjernelses cremer på internettet, da de ikke har nogen effekt på tatoveringspigmenter, der er befinder sig i de dybe hudlag (dermis).  Standarden for tatoveringfjernelse er brug af en passende laser.

Jacque P. LeBeau (MD), plastikkirurg på LeBeau Clinic, Florida

 

Rejuvi tatoveringsfjernelse

Denne type tatoveringsfjernelse låner teknikker fra et par af de andre mangelfulde metoder, der tidligere er nævnt. Det sker ved at bruge en ikke-organisk kemisk creme udviklet af Rejuvi Laboratory California, der bliver påført på samme måde som en tatovering.

Men du behøver kun at lave en hurtig søgning på nettet for at finde forskellige skrækhistorier om denne type behandling. En historie fra The Daily Mail’s hjemmeside viser, hvordan behandlingen gav en mand mange grimme ar over hans tatovering, som stadig er klart synlige. Hans kamp for at fjerne disse ar istedet for tatoveringen er nu startet. Uheldige Rejuvi-patienter har behov for steroide-indsprøjtninger for at kunne klare smerten og rødmen, mens andre har hyret advokater på grund af forfærdelige ar og frygtelige resultater.

Bivirkninger smerte, blå mærker, hævelse, kløe, skorpedannelse, misfarvning, infektion og permanent ardannelse.

 

rejuvi

 

Ekspertudtalelse:

“Rejuvi indebærer tatovering af kemikalier, der udskiller tatoveringens farve. Jeg så engang en patient, efter at han havde fået en Rejuvi-behandling, der havde fået omfattende ardannelse. Den patient behøvede flere behandlinger med en Fraxel-laser for at mindske de store ardannelser. Vi offentliggjorde selv en sagsrapport om dette .

Ritu Saini (MD), Dermatologisk kirurg på NY Medical Skin Solutions, New York.

 

 

Kryokirurgisk tatoveringsfjernelse

Kryokirurgi, også kendt som kryoterapi, fungerer ved at fjerne uønskede lag af huden ved nedfrysning – ligesom du ville gøre ved en vorte, som ses på billedet nedenfor.

kryo

Processen er ikke for sarte sjæle. Der sprøjtes et frysemiddel på huden, som fremkalder forfrysninger, og derefter kan der slibes et lag af huden fra det berørte område. Fordi det kan være yderst smertefuldt, udføres kryokirurgi under lokalbedøvelse.

Kryokirurgi er en af de mindst populære typer af tatoveringsfjernelse i England, fordi det ikke er specielt effektivt. Det har også en række ulemper. Disse ulemper omfatter:

  • Resultaterne varierer vildt, og er afhænge af, hvordan din krop reagerer på behandlingen. 
  • Ardannelse er almindelig.
  • Folk med følsom hud anbefales ikke at bruge denne behandling.
  • Kryokirurgi kan beskadige nærliggende væv.

På grund af dens forskellige resultater, og andre ulemper, kan kryokirurgi anbefales ikke til tatoveringsfjernelse.

Bivirkninger: Smerter, blærer, skorpedannelse, hævelse, misfarvning, infektion og permanent ardannelse.

Ekspertudtalelse:

“Jeg kan ikke anbefale kryoterapi til tatoveringsfjernelse. De lasere, der er tilgængelige, er meget mere målrettet mod blækpartikler end med kryoterapi. Jeg forventer en betydelig ardannelse, hvis man brugte kryoterapi til at fjerne en tatovering – i modsætning til en FDA-godkendt laser. Hvis din hudlæge ikke ejer en laser til tatoveringsfjernelse, vil jeg foreslår, at du opsøger en, der gør. “

Shawn Allen (MD), Dermatolog ved Boulder PC, Boulder.

 

 

Den rigtige måde at få en tatovering fjernet

Det er tydeligt at se, at alle de ovennævnte metoder og procedurer kan have skadelige og smertefulde permanente bivirkninger, og mange gange ikke fjerner tatoveringen alligevel. Den eneste måde, du er garanteret sikre og effektive resultater, er at vælge tatoveringsfjernelse og behandling med en laser.

 

PICObillede

 

Du kan opleve bivirkninger såsom blære-, skorpedannelse og hævelse, men disse er tegn på, at behandlingen virker, og kroppen er ved at hele efter behandlingen.

Den nyeste laserenhed på markedet, PicoSure, har 75 procent eller større fading efter en behandling. Den kan hjælpe til at fjerne tatoveringer med færre behandlinger end før med traditionelle Q-Switched lasere. PicoSure er FDA godkendt og har en 95 procent tilfredshedsgrad på verdensplan.